Günümüzün ve geleceğin inovasyon politikaları konusunda Avrupa Komisyonu’nca yaptırılan son çalışmalardan önemli gördüklerimizi bilgilerinize sunuyoruz.
Umutlanabilir miyiz?
“Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bu kritik kesitinde, zamanın yeniden ileriye doğru işlemeye başlaması, Ortadoğu coğrafyasında lâik bir cumhuriyet yaratma başarısını gösterenlerin mirasına sahip çıkılabilmesine; bu mirasa sahip çıkanların kararlılığına, verecekleri mücadelenin sürekliliğine ve örgütlenebilme yeteneklerine bağlıdır ve elbette, bu örgütlen(me)de başı çekecek siyasi gücün/siyasi önderin basiretine ve vaat edeceği geleceğin, kendi ‘Vizyon 2023’ünün inandırıcılığına… “(Aykut Göker, Yaratıcılık ve Yenilikçiliğin Kültürel Kökenleri ve Bizim Toplumumuz).
Değerli dostlar, sevgili Aykut Göker yine bir seçim öncesinde, 2013 yılından böyle sesleniyor bizlere.
Ulusal Yenilik Sistemi
Cumhuriyeti kuran kadroların bağımsızlık ideallerinin bir karşılığı olan sanayileşmenin gerekliliği düşüncesi 1927 yılına kadar uzanır. 1929’un Beş Yıllık Planı ve 1930 Sanayi Kongresi’nde şekillenen “geleceği inşa etme mecburiyeti” hep sanayileşme kavramı etrafında oluşturulmuştu.
Gelişmiş ve kalkınma çabası içindeki ülkeler bilgi tabanlı yeni bir ekonomiyi yetkinlikler ve yenilikçilik etrafında yeniden inşa etmektedirler. Ülkemizin geriye gidişi durdurup ileriye döndürebilmek için bilim-teknoloji-yenilik (B-T-Y) politikalarını ”sıçrama-leap-froging” yapacak biçimde yeniden tasarlamak bir zorunluluk olarak görülmektedir.
Bu amaçla geliştirilecek ekonomik, teknolojik ve sosyal politikalarla ilişkilendirilecek Ulusal Yenilik Sistemi (UYS), sözü edilen “sıçramaya” sahip olduğumuz bütün kapasiteleri harekete geçirebilecek olması nedeniyle önem verilmesi gereken etkili bir kalkınma politikası aracıdır.
Bu konuda, “Türkiye Ulusal yenilik Sisteminin Yeniden İnşası, Politika Raporu, Müfit Akyos, SODEV 2023/1” yayınlandı. Raporu sayfamızdan indirebileceğiniz gibi https://sodev.org.tr/ adresinden de erişebilirsiniz.
Önümüzdeki geleceği ülkemiz, insanlık ve dünyamız adına barış, huzur ve mutluluğa taşıyacak bütün bilimsel ürünlerinizi ve görüşlerinizi bu Platform’da sergilemekten onur duyacağız.
Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Politikaları Platformu
Dostluk ve sevgiyle …
Aykut Göker'in Bilim Teknik /Teknoloji'de Yayımlanan Köşe Yazıları...
AYKUT GÖKER DİĞER YAZILARI
- Aykut Göker'in Platform'daki diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
Tüted Arşivi yayında...
12 Eylül arifesinde kapatılan Tüm Teknik Elemanlar Derneği’nin (TÜTED) son genel başkanı Aykut Göker tarafından korunan yaklaşık 4 bin sayfalık TÜTED belgeleri, 2014 yılında tutedarsiv.org adresinden yayınlanmaya başladı. 2018 yılına kadar yayında kalan web sitesinin yeniden tasarımı ve kurumsal olarak sahiplenilerek yayınında sürekliliğin sağlanabilmesi için Bilgisayar Mühendisleri Odası, Aykut Göker’in vefatı sonrasında siteyle ilgilenen eski TÜTED üyeleriyle iletişime geçerek çalışmalara başladı ve site Aykut Göker’in 82. doğum gününde, 12 Mart 2020 tarihinde yayına açıldı. https://tutedarsiv.org.tr/
En Çok Okunan Makaleler
- CBT Politik Bilim - A. Göker
- CBT Politik Bilim - A. Göker (2) 400- 499
- Otomotiv Ana Sanayii Teknolojik Durum Değerlendirme Çalışması / Firmalar Raporu
- Osman Gürel Hocamızdan Bilim ve Sanatın Aydınlığı...
- Türkiye Enerjide Ne Yapmalı, Nasıl Yapmalı...
- CBT Politik Bilim - A. Göker 3 300- 399 arası
- Tüted Arşivi yayında...
- CBT Politik Bilim - A. Göker 4 200- 299 arası
Platform Hakkında
Türkiye, 1960’lı yıllardan bu yana, ulusal ölçekte uygulanmak üzere, bilim ve teknoloji alanında politika tasarımları üreten bir ülkedir.
1990’ların politika tasarımında, bilim ve teknolojide yetkinleşmek kadar, bilim ve teknolojiyi ekonomik ve toplumsal bir faydaya dönüştürmede; kısacası, ‘teknolojik inovasyon’da yetkinleşmek de hedef alınmıştır.
Ne var ki, sürekli olarak politika tasarlayan bu ülke, tasarladığı politikaları ya hiç yürürlüğe koymadan rafa kaldırmış ya da 1990’lı ve 2000’li yıllarda olduğu gibi, tam uygulayamamıştır.
Oysa, hepimiz biliyoruz ki, Dünya pazarlarındaki rekabet üstünlüğü yarışında, bilim, teknoloji ve teknolojik inovasyondaki üstünlük belirleyici olmaktadır. Kimler bu üstünlüğe sahipse, dünya nimetlerinin paylaşımında, onlar söz ve karar sahibidirler. Bu yetkinliğe sahip olamadığı takdirde, Türkiye için, kabûl edilebilir bir gelecek yoktur.
Türkiye için tek stratejik seçenek bilim, teknoloji ve teknolojik inovasyonda yetkinleşmektir. Yetkinleşme elbette toplum içindir; toplumun bütün katmanlarının refahı ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak içindir.
Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Politikaları Tartışma Platformu’nda buluşanlar, bu politikalar ve uygulamaları konusunda söyleyecek sözü olanlardır ve görüşlerini sizlerle paylaşmak, sizlerin de görüşlerinize burada yer vermek istemektedirler.
Dostlukla ve sevgiyle... Harun Aykut Göker / 27.06.2002
Son Makaleler
- Üretimde Dijitalleşme
- Orman amenajmanı ve yangınlar
- Yaratıcılık ve Yenilikçilik Kültürel Kökenleri ve Bizim Toplumumuz H. Aykut Göker, Ayrıntı Yay., Birinci Basım, Nisan 2021
- Bilimin Sonsuz Ufuklarının Peşinde 75 Yıl: Vannevar Bush (1890–1974)
- Türkiye Bilim Raporu üzerine değerlendirme
- TÜBİTAK, Bilim ve Teknoloji Politikası ve Türkiye
- WIPO-Küresel Yenilik Endeksi 2019’un söyledikleri - I
- WIPO-Küresel Yenilik Endeksi 2019’un söyledikleri - II
- Salgın devam ederken ekonomi düzelebilir mi? – Bir mikrosimülasyon analizi
- Hakem – Makem, Editör – Meditör, Bilim – Milim …
BİLİM, TEKNOLOJİ VE İNOVASYON POLİTİKALARI ARŞİVİNDEN...
Arşivimiz bilim, teknoloji ve inovasyon politikalarından sorumlu devlet kurumlarınca ve/veya bu politikaların oluşması sürecine katkıda bulunma sorumluluğunu duyan bir kısım meslek ya da çatı örgütlerince, 1967 Ocak’ından 2004 sonuna kadar olan zaman diliminde hazırlanan politika belgelerini kapsamaktadır.
Arşivimiz bilim, teknoloji ve inovasyon politikalarından sorumlu devlet kurumlarınca ve/veya bu politikaların oluşması sürecine katkıda bulunma sorumluluğunu duyan bir kısım meslek ya da çatı örgütlerince, 1967 Ocak’ından 2004 sonuna kadar olan zaman diliminde hazırlanan politika belgelerini kapsamaktadır.
İzleyicilerimiz sitemiz aracılığıyla, bu belgelerin şimdilik bir bölümünün elektronik kopyasına ulaşabileceklerdir. İmkân bulunduğunda arşivimizdeki diğer belgeler de elektronik ortama aktarılarak izleyicilerimizin bilgilerine sunulacaktır.
14 Eylül 2015