Aytekin Ziylan
1938 1932 İzmir doğumlu olan Aytekin ZİYLAN, İzmir Atatürk Lisesini bitirdikten sonra 1953 yılında Harp Okulu'ndan muhabere subayı olarak mezun oldu. 1960 yılında A.Ü. Hukuk Fakültesini bitirdi. Silahlı Kuvvetlerin çeşitli birliklerinde, Genelkurmay MEBS Başkanlığı'nda ve SHAPE, NICSMA, LANDSOUTHEAST karargahlarında çeşitli NATO görevlerinde bulundu. 1984 yılında Tuğgeneralliğe terfi ederek K.K.K. MEBS Daire Başkanı oldu.
Aytekin Ziylan Özgeçmiş
"Savunma Sanayii Müsteşarlığı 2007–2011 Stratejik Planı"
Ziylan, Aytekin, E.Mu.Tuğgeneral
Cumhuriyet Bilim Teknoloji, 06 Nisan 2007
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) 2005 yılında hazırlıklarına başladığı Stratejik Plan çalışmasını tamamlayarak yayımladı. Plan 2007 ila 2011 dönemini kapsıyor.
Sayın Müsteşar Murad Bayar’ın sunuş metninde belirtildiği gibi bu plan “savunma sanayii sektörü için çok önemli bir yol gösterici olacaktır”. Stratejik Plan’ın çok önemli olan bazı ilkelerini şöyle sıralayabiliriz:....
"Ulusal Teknoloji Geliştirilmesini Desteklemek”
Ziylan, Aytekin, E.Mu.Tuğgeneral
Cumhuriyet Bilim Teknoloji, 07 Mart 2008
Ülkemizde halen Ar-Ge’ye GSMH’nın %06’sı kadar bir kaynak, ortalama %65’i kamu %35’i özel sektörce olmak üzere ayrılmakta olup, bu oran birçok ülkede %2 ve üzerindedir.
Son yıllarda sürdürülebilir rekabet için Ar-Ge ve inovasyonun önemi gerek devlet gerekse özel sektör tarafından kabul edilerek IX’uncu 5 Yıllık Kalkınma Planında Ar-Ge desteğinin %2 düzeyine çıkarılması ve özel sektör payının da %60’lara yükseltilmesi hedef olarak benimsenmiştir. Bu hedef gerçekten de çok güzeldir ama, uygulamada optimum başarı sağlanabilmesi için, halen yapılması mümkün olduğu halde yapılmayan bazı şeylerin de hemen bugünden başlayarak yapılması gereklidir...
"Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Caydırıcılığı ve IDEF–2007 Savunma Sanayii Fuarı’ndan Gözlemler”
Ziylan, Aytekin, E.Mu.Tuğgeneral
Cumhuriyet Bilim Teknoloji, 20 Temmuz 2007
Modern savunma sistemleri en ileri teknolojilerin kullanıldığı entegre, karmaşık ve esnek sistemlerdir. Savunma sistemlerinin otomatik, yüksek isabet yetenekli ve süratle işlem yapabilen sistemler haline getirilebilmesi için elektronik, özellikle de sayısal elektronik ve enformasyon teknolojileri kullanılmaktadır.
"Helikopter ve Ulusal Tank İhaleleri"
Ziylan, Aytekin, E.Mu.Tuğgeneral
Cumhuriyet Bilim Teknoloji, 20 Nisan 2007
Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nun [1997 yılında yapmış olduğu] üzücü fakat çok doğru bir saptaması var: “Türkiye’de kamu alımları ülkemizin bilim, teknoloji ve sanayileşme yeteneğini yükseltmek amacıyla yapılmamaktadır.”